kerst in Kuwait - Reisverslag uit Koeweit, Koeweit van Remi - WaarBenJij.nu kerst in Kuwait - Reisverslag uit Koeweit, Koeweit van Remi - WaarBenJij.nu

kerst in Kuwait

Door: Remi

Blijf op de hoogte en volg Remi

26 December 2015 | Koeweit, Koeweit

De enige manier om van Qatar naar Bahrein te komen is een vlucht van 20 minuten. Ik verbleef 4 dagen in Manama, de hoofdstad van het kleine landje Bahrein. Hotels zijn niet goedkoop in deze regio. Toen ik incheckte hoorde ik iets over Hollanda en Sneijder en kreeg ik gratis de grootste kamer. Niet heel mooi of luxe maar 75m2. Meerdere kamers, zithoeken, tv's, balkon etc. Wesley bedankt! Het was alleen wel ver lopen naar de badkamer. Manama bestaat uit een serie van eilanden verbonden met bruggen over baaien van de Perzische Golf. Waar ik in Qatar veel expats en wat toeristen tegenkwam is dat hier minderl. Er zijn ook minder allochtonen dan in Qatar en er zijn meer oude bezienswaardigheden maar daar moet je wel naar zoeken. In Qatar zijn taxichauffeurs allochtonen en in Bahrein autochtonen. Bahrein is zeer rijk en ook hier zie je families met vooral lexus of hummer die Aziatische huisslaven hebben. Ik begrijp wel waarom ze in Qatar worstelen met Westerse invloeden. Het is meer toegankelijk en ze zoeken zelf die toenadering, meer dan in Bahrein. Maar in Bahrein zie je meer politie/leger met karabijnen en AK 47 op straat dan in Qatar als gevolg van spanningen tussen sjiiten en soennieten. Maar de mensen zijn ook hier vriendelijk en zwaaien naar mij als ik banjer door hun wijken opzoek naar skylines of oude Arabische huizen. Ik hoef hier niet over mijn schouder te kijken zoals in Afrikaanse steden en constant waakzaam te zijn. Jatten is not done hier. Geen criminaliteit zoals in Zuid Amerika. Zweepslagen voor wie niet luistert. De autochtone inwoners van deze regio gedragen zich beheerst, beschaafd en galant in de publieke ruimte. Het aantal decibel op een terras is aanzienlijk lager dan op de Grote Markt of het Plein en er wordt niet geschreeuwd of ruzie gemaakt. Dit zijn gedistingeerde mensen.

De skyline van Manama is gefragmenteerd en geclusterd en ik moest uren lopen tot na zonsondergang langs drukke freeway's en over bruggen en langs baaien om de beste view te vinden. Dat is natuurlijk gelukt. Maar in Bahrein zijn ook oudheden te zien in de vorm van oude wijkjes, oude Arabische huizen uit 1800 met authentieke windtorens (zoals Iran) en forten en grafheuvels. Dat komt omdat Bahrein op een oude handelsroute ligt. Parels, incense en koper werden via Bahrein vervoerd naar Mesopotamie, India en Byzantium. De musea hier geven een goed overzicht van deze historie. Ik heb op Muharraq island de oude parelroute gelopen door nauwe steegjes (Unesco) en langs oude huizen en moskeeën. Maar omdat niet al die antiquiteiten in Manama zijn te vinden, ben ik met verschillende taxi's door het landje van plaats naar plaats gereden. Ik kon het niet altijd vinden maar de meter liep door. Uiteindelijk twee sites bezocht. Een Portugees fort gebouwd op restanten van oude Arabische en Babylonische beschavingen en vervolgens de pre islamitische grafheuvels. Ik wilde op de dag van mijn vertrek nog een museum bekijken met oude Koranteksten maar er is weer een vakantie; de geboorte van Mohammed, peace be upon him.

Vervolgens vloog ik op kerstavond van Bahrein naar Kuwait City(45min), de hoofdstad van Kuwait waar ik nog een kleine twee dagen had. Ik constateer dat ik kerst heb doorgebracht in Oman, Sudan, Jordan, Marokko en Kuwait waar ik nu verblijf. Kuwait drijft letterlijk op olie en de beleving is echt wat anders dan Qater en Bahrein. Veel strenger, conservatiever en er komen geen toeristen en er werken bijna geen Westerse expats. Ik word hier derhalve anders bekeken en moet goed opletten waar, wat en van wie ik een foto maak. Soms zijn mannen en vrouwen gescheiden in de publieke ruimte. Ik werd hardhandig uit een vrouwenlift getrokken. Sorry hoor. Ik werd ook ergens in de gaten gehouden en gevolgd. Toen ik het door had en hem aankeek begreep hij het ook. Hele rare situatie. Overheid waarschijnlijk. Voor de kleinste overtreding deporteren ze je hier. Alle torens die ik wilde bezoeken waren dicht of onder constructie. Een moskee die ik wilde bezoeken werd zwaar bewaakt. Laat maar dan. De corniche is hier echt het hoogtepunt en daarover kan je uren heerlijk langs de Golf wandelen met aan de ene kant de blauwe zee en de skyscrapers aan de andere kant. Het is wel fris hier overigens.

Ik heb tijdens dit reisje gesproken met mensen uit de Golf, Yemen, Saudi Arabië en een suppoost/filosoof uit Jordanië die mij bij een potje thee vertelde dat skylines niet bestaan. Een optische illusie want de sky is neverending. Zo irritant dat die filosofen altijd in waarheden spreken. Ik heb 2uur op mijn sokken gesproken met een lieve moslima/docent in een moskee in Bahrain over sektarisch geweld, evolutie, sharia wetgeving en waarom er geen andere god is dan Allah terwijl het zonlicht door de ramen naar binnen scheen. Atheïst versus moslima. Mooi verhaal. Ik ga vandaag nog wat van Kuwait city bekijken en vlieg laat in de middag terug naar Qater waar ik nog naar wat bekende plekken wil omdat ik moet wachten voor mijn hoofdvlucht naar huis. Ik denk dat ik zondagmiddag thuis ben. There is no place like home. Cliché, vast. Maar werkelijkheid. Hoe meer ik reis hoe meer ik mij dat besef.

Fijne feestdagen iedereen. Ik heb trek in een borrel en een varkenshaasje. Remi

• 26 December 2015 - 18:11

Anna-Nyira, Vief:

Het contact met anderen kan inderdaad een mooie wending geven aan een trip.
    Morgen mag je het weer met ons gekakel doen :)

Fijne terugreis, zoen

• 27 December 2015 - 15:09

MIQUE EN FRANS:

WAT DAT GLAASJE EN DAT VARKENSHAASJE BETREFT,DIE ZIJN OP,MOET JE MAAR EERDER THUIS KOMEN. LEUK DAT JE OP DE NAAM VAN WESLEY ZO WORDT ONTHAALD.NU WIJ DIT SCHRIJVEN
    BEN JE BIJNA WEER THUIS EN VINDT JE DE HOND VAN ANNA-NYIRA IN DE POT.GOED VERSLAG
    REMI EN GROETJES.

• 27 December 2015 - 15:45

Riaverbeek:

Lieve Remi,
    Waarschijnlijk ben je nu toch op de fijnste plek op aarde. Thuis dus! Geniet van elkaar. En wat heb je weer een mooie reis gemaakt. Prachtige foto's ook.
    Liefs,
    Ria

• 05 Januari 2016 - 11:12

PA EN MA:

Ha Remi, ja inmiddels ben je al weer thuis en weer een stukje van de bijzondere wereld gezien!
    Zelf zijn we ook weer thuis na een heerlijke 14 dagen in de bossen. Wij zoeken het maar een beetje
    dichter bij huis. Fijn dat je er weer bent en de volgende reis geniet ik weer mee! Liefs.