Reizen door de Punjab
Door: Remi
Blijf op de hoogte en volg Remi
11 Januari 2010 | India, Amritsar
Ik ben dus inmiddels de Indiase Punjab binnen getrokken. Het gebied van de Sikh`s, van stamhoofden en warlords. Een gebied van eeuwenoude historie en vete`s, op een snijvlak van zijderoutes. Een geschiedenis, een wereld, zo veel ouder en complexer dan die van ons. Naar verschillende boeken heb ik lang gedroomd van deze regio. Ik verblijf nu in Amritsar, dichtbij de grens met Pakistan, op een steenworp afstand van de eeuwenoude en fascinerende Pakistaanse stad Lahore. Hier, in de Punjab, begint het Midden Oosten en begint en eindigt een reis der giganten en legenden. Een reis die ik wil maken! Vanuit Amritsar de grens met Pakistan passeren, via Lahore over de machtige rivier Indus, Alexandria on the Indus, en dan noordelijk naar Peshawar afreizen. Vervolgens via de historische Kyberpass, een pas der kolossen, een pas waar bijvoorbeeld Josiah Harlan en Aleander de Grote in tijden van weleer doorheen zijn getrokken (een verbinding tussen Pakistan en Afghanistan), ten einde door Afghanistan via Jalalabad in Kabul te eindigen. Omdat mijn leger bestaat uit mijzelf, mijn zakmes en de hond die ik gisteravond heb gegeten, omdat er oorlog is en aanslagen zijn in Lahore en op de rest van de genoemde route, reis ik vanavond in tegengestelde richting in 25 uur naar Varanasi, een voor de Hindoes heilige stad gelegen aan een andere machtige rivier…… de Ganges.
Ik vind de Sikh`s eigenlijk best aardig. Ik denk ze hier, gezien de reacties, minder gewend zijn aan blanken. Sikhisme is een synthese tussen Hindoeisme en de Islam en de mannen hebben lange baarden en mooie tulbanden. De Punjab is een vruchtbaar gebied in pakistan en India en het thuisland van de sikh`s, Amritsar hun Mekka en De Gouden Tempel het heilige complex. Daar ben ik gisteren geweest, heel erg indrukwekkend en een beetje eng. Op blote voeten en met hoofddoek tussen honderden zingende Sikh`s in zo`n bizar mooi complex. Maar ik was welkom! :)
De laatste 40km. naar de grens (Attari) heb ik per auto afgelegd om daar naar een ceremonie te kijken bij het dagelijks sluiten van de grens (geen toerist ding want daar zijn er weinig van). Ik had vooraf geen flauw idee. Duizenden Indiers, een grote chaos, veel soldaten en ik werd door hen uit de rennende massa getrokken en door slagbomen geleid. Ik werd doorzocht en dacht dat het was afgelopen voor mij maar ik werd naar de beste tribune geleid. Een duel tussen India en Pakistan, vlak naast het hek, met vlaggen, muziek, leuzen en soldaten die over en weer elkaar aan het uitdagen waren onder luid gejuich van de menigte. Zij riepen Hindoestan! Hindoestan! De Pakistani, 50m verder aan de andere kant van het hek, waren hetzelfde aan het doen. Is dat gek of niet?! Het kan dus ook zonder bommen en raketten. Toen ik terugkwam zag ik een foto in de Hindoestan Times van raketten die de dag ervoor vanuit Pakistan zijn afgeschoten op Attari maar niet waren ontploft.
Ik heb net nog een partijtje cricket gespeeld met de jongens in het park, erg leuk. Helaas moet ik de Punjab verlaten. Ik plaats nog wat foto`s.
Groetjes uit de Punjab,
Rémi.
11 Januari 2010 - 09:52
Nanda:
Jeetje, onwerkelijk allemaal!
Lijkt me erg bijzonder hoor!
Bij die gouden tempel lijkt het wel of je bij de efteling bent. Je zit ons toch niet in de maling te nemen he.. hihi!
xxx nan -
11 Januari 2010 - 10:13
Geegy:
hallo remi,
kun je het allemaal nog bevatten?
geweldig in één woord!
geniet, maar ook, blijf op je hoede.
liefs,
geegy -
11 Januari 2010 - 12:22
Glenn:
Mooie wedstrijd was dat tussen die Indiërs en Pakistani. Goed dat ze die hooligan op tijd hebben gespot. Waar ging die wedstrijd eigenlijk over? Een gezamenlijk land rond de Indus of zo?
Trouwens, die foto met die electriciteitskabels in Old Dehli kan zo in de prijzenkast.
Veel plezier,
Glenn -
11 Januari 2010 - 13:50
Joke En Wim:
Je kunt wel zien dat het mistig is op de foto"s. Wat kan jij goed en spannend een verhaal
schrijven. Wim heeft ook de Taj Mahal gezien.Hij heeft voor mij een stukje mozaiek meegenomen. Doe voorz. Groetjes van ons. -
11 Januari 2010 - 18:43
Rick:
ik hoop dat je leuke avontuuren beleefd en dat je leker slaapt.en is het daar leker warm.en ik mag afzwemmen.groetjs rick silas papa en mama.totziens -
11 Januari 2010 - 18:59
Mque En Frans:
Hallo Remi,
Je reis verslag is weer best avontuurlijk.We erkennen sommige namen uit boeken.inmiddels al koude voeten gekregen?
Goede reis verder en tot het volgende reis verslag. gr.Frans en Mique. -
11 Januari 2010 - 20:19
Sacha, Ulf En Mika:
Heel leuk je zo weer te volgen! Je zit helemaal in het verhaal.....
Doe voorzichting!
Liefs -
12 Januari 2010 - 20:21
Ria Verbeek:
Hi remi,
Net weer je boeiende reisverslag gelezen. Ik bewonder je! Geniet ervan, maar doe voorzichtig! -
13 Januari 2010 - 10:18
Vief:
gelukkig ben ik iets meer bekend met alle verhalen over de de reizen van de giganten en legenden aangezien je me daar al ontzettend veel over hebt verteld. Toch bijzonder dat je daar nu bent! Ik snap je enthousiasme ( als je zou praten zou ik het weer ratelen noemen :))
Met tulband vind ik je maar gek! Wel tof dat je er een foto van hebt.
Doe voorzichtig. Veel liefs. -
18 Januari 2010 - 20:51
Pa En Ma:
Lieve Remi,
Wat een leuke verhalen. In gedachten zie ik je zo lopen en genieten van al het moois in de wereld! We gunnen het je zo!Ben positief jaloers.
Doe kalm aan en geniet.
p.s. heb je de mist deze kant op geduwd? Nu hebben wij em!
Liefs pa en ma XX