Struggle to Nepal - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Remi - WaarBenJij.nu Struggle to Nepal - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Remi - WaarBenJij.nu

Struggle to Nepal

Door: Remi

Blijf op de hoogte en volg Remi

19 Januari 2010 | Nepal, Kathmandu

Na 40 uur vertraging door mist, drie keer in en uitchecken bij hetzelfde hotel, kon ik eindelijk Amritsar verlaten per trein. Ze ze doen maar wat in India! Slechte informatievoorziening en een bordje bij het enige loket, wait in queue, waar 50 mensen staan te dringen voor informatie. Ze duwden mij allemaal weg, het ging niet makkelijk allemaal maar na 36 uur onafgebroken reizen naar Gokarpur was ik uitgeput maar weer op schema en kon zelfs een paar uurtjes Varanasi en een boot over de ganges, heilige Hindustad, meepakken. Vanwege religieuze en rituele Hindubetekenis verbranden ze lijken aan de Ganges om daarna het as in deze rivier te gooien. Heel bizar, zeker omdat mensen daartussen ritueel baden en hun tanden poetsen en haar wassen. Op de oevers komen apen, geiten, andere kuddedieren, mensen en lijken samen en het is erg indrukwekkend allemaal. Ik kreeg een spetter Gangeswater in mijn gezicht door de roeispaan; ik hoop ik blijf leven ;)

De zwerfkinderen in India hebben mij ook erg geraakt. Een groot deel van mijn budget geef ik uit aan eten voor straatkinderen of geld voor moeders. Op een gegeven moment had ik een Domino`s gevonden in India. Ik helemaal blij want ik kon wel wat vet gebruiken. Extra kaas graag!!! Zit ik lekker te eten, zit het gezicht van een ventje tegen de ruit geplakt met zijn tong uit zijn mond naar mijn pizza te kijken. De bewaking sloeg dat jochie hardhandig terug te goot in. Ik maakte direct mijn ongenoegen kenbaar en kreeg te horen; sorry sir, that`s the Indian way. Ik ben dat mannetje op gaan zoeken en heb hem een grote zak chips gegeven. Huppelend, met de zak boven zijn hoofd, was hij zo blij als een kind. Toen heb ik hem ook maar een fles cola gegeven. Zijn ogen rolde uit zijn hoofd (zie foto). Grappig verhaal, maar het houd je soms wakker in de nacht :(

Omdat ik de mooiste bouwwerken uit de Moghul dynastie had gezien en alle vertraging zat was, was ik blij de grens met Nepal bij Sanauli over te steken. Dat ging zo makkelijk dat ik later bedacht dat ik terug moest om mijn arrivalstamp te laten zetten in mijn paspoort. Anders krijg je later echt problemen bij het eea. Maw, je kon gewoon doorlopen!?!

Wel een opluchting in Nepal, het is veel rustiger, de mensen relaxter en alles veel groener. Het is wel veel armer dan India en er is hier gelukkig wat minder mist. Helaas zijn hier vaak en spontaan Maoistische roadblocks (of studenten) waardoor niemand per auto of bus kan reizen. Gelukkig heb ik er net een gemist. Sommige mensen zitten dan nl. lang vast omdat ze niet kunnen reizen. Is de mist eindelijk opgeklaard...... Er is hier ook veel meer sprake van powercuts dan in India en loadshedding is iets waar je aan moet wennen. De stroom rouleerd van wijk naar wijk. Tijdens een reis van 7 uur met een reguliere bus door nepal..... dan maak je echt wat mee. Elke keer dacht ik; nu is de bus echt vol. De taferelen die ik heb gezien kan ik eigenlijk niet beschrijven. Ik moest over de spullen en mensen kruipen om buiten te komen om te roken maar ik was de ster van de bus!

Via Lumbini in Nepal (Unesco), de geboorteplaats van Lord Boeddha en het boeddhisme, een prachtig groot park met kloosters, ben ik naar Chitwan NP (Unesco) gereisd. Een jungle in Zuid Nepal waar de Eenhornige Neushoorn en de Bengaalse Tijger leven. Ik heb vier dagen in een junglelodge gezeten in het NP waar ik tot rust ben gekomen van mijn vakantie. Ik heb daar veel safari`s gemaakt waaronder elke dag op de rug van een olifant vlak langs de neushoorns. Wat een prachtig gebied en wat een verschil met de hectiek in de steden van India. In de avond kreeg je alleen een petroliumlampje en het was erg avontuurlijk. Zo`n opluchting een paar dagen met rust gelaten te worden.

Na een lange dag reizen ben ik zojuist in de hoofdstad van Nepal aangekomen, Kathmandu! Ik zit nu in een goed hotel voor 7Euro per nacht en ik blijf drie nachten om de exotische taferelen van deze waanzinnige stad te beleven. Een stad waar Tibetaanse Boeddisten en Nepalese Hindoes zich inzetten voor een spectaculaire samenleving aan de voet van de Himalaya.

Ik ga nu wat foto`s plaatsen.

Namaste
Groeten uit Nepal,

Remi

• 19 Januari 2010 - 16:44

Mario:

Wat leuk dat dat straatventje een foto van je heeft gemaakt voordat je hem de chips en cola gaf. Je bent wel veranderd zeg. ;-)

Goed verslag man, heftige reis...

• 19 Januari 2010 - 18:43

Wim En Joke:

Wat een spannende dingen allemaal. Wat een armoe en toch zie ik van die grote auto"s. Wat een blij ventje had hij niet zijn vriendjes ook opgetrommeld. Durfde je niet alleen op de olifant. Oef ik wou dat ik jong was maar ik geloof niet dat ik zou durven. Blijf voorzichtig. Gr. Wim en Joke

• 20 Januari 2010 - 07:23

Pieter:

Mooi verhaal man..best intensief als ik zo tussen de regels door lees. Have fun en take care!

• 20 Januari 2010 - 08:15

Paul:

Remi,

Waar is Vief???? achter moeten laten in India? Klinkt weer als een spannend jongensboek. Straatventje is erg leuke foto. Veel plezier nog.

• 20 Januari 2010 - 14:40

Mique En Frans:

Ja Remi, the struggle for Kathmandu,door die spat Ganges water op je mond,gaan je tanden op den duur uitvallen. Wij hebben daarom gelijk maar 'n afspraak voor je gemaakt bij de tandprotheticus voor 'n prothese.Ja Remi dat is pech hebben,maar houd je taai. Groetjes Frans en Mique.

• 22 Januari 2010 - 11:02

Ada:

Hoi Remi,
    Ik ben inmiddels terug uit Nepal en vind het erg leuk om je verhalen te lezen. En wat herken ik het goed: die overvolle bussen, stakingen en de powercuts. Gelukkig is er ook heel veel moois te zien en te beleven! Nog heel veel plezier!

• 22 Januari 2010 - 23:31

Ria Verbeek:

Hi Remi,
    Wat een indrukken doe je op en wat prachtig om te zien hoe jij een kind blij maakt!

• 25 Januari 2010 - 20:56

Sebastiaan:

Hey Remy,

Via Sytse ook op jouw site terecht gekomen. Mooie verhalen zeg. Goed staaltje naastenliefde ook! Ik zie nu nog meer uit naar mijn reis naar India/Nepal in oktober. Geniet van de laatste week!